YouTube-kanal „Pokret za prosvećeno društvo“
Fejsbuk stranica „Pokret za prosvećeno društvo“

Saopštenja5. april 2015.

CRKVA OKUPIRALA DRŽAVU

Za koga radi ministar Gašić?

Nastavlja se dodvoravanje ministarstava i javnih preduzeća Srpskoj pravoslavnoj crkvi, uz nenamensko trošenje novca građana.

Po ko zna koji put, država i njeni organi ozbiljno ugrožavaju građanski i sekularni karakter Republike Srbije garantovan Ustavom.

Vođeni sakupljanjem političkih poena i smirivanjem nečiste savesti, ministar Gašić i Ministarstvo odbrane su, u saradnji s Regionalnom privrednom komorom Kruševca, inicirali organizovanje „humanitarne“ modne revije čiji prihodi idu za izgradnju crkve u sklopu vojne kasarne „Car Lazar“. Slanjem dopisa na kome su potpisani kao predstavnici institucija, a ne privatna lica, oni su zloupotrebili svoj službeni položaj, pribavljajući novčanu korist za jednu versku zajednicu. Potrebno je naglasiti i to, da se novac ne uplaćuje na račun otvoren za ovu priliku, već se sliva direktno na račun eparhije Kruševačke.

Zar ministar Gašić ne mari za član 11. Ustava Republike Srbije koji propisuje odvojenost crkve i države? Zar ministar Gašić ne zna da njegovi poslodavci nisu sveštenici nego građani? Zar ministar Gašić ne zna da se humanitarne akcije preduzimaju u korist onih koji nemaju, a ne onih koji imaju i suviše?

Postavlja se pitanje – dokle će država favorizovati jednu versku zajednicu, koja je, bar po svom pravnom uređenju, nevladina i neprofitna? Podsećamo da je SPC imala prioritet u denacionalizaciji imovine, da je – i pored znatnih sopstvenih prihoda – budžetski korisnik, kao i da država plaća doprinose njenim sveštenicima. Takođe, pre samo nekoliko dana, javno preduzeće Rudarski basen „Kolubara“ iz sistema Elektroprivrede Srbije napravilo je, o trošku građana, još jedan veliki krst, koji su vojska i policija dopremile i postavile blizu Valjeva – opet o trošku građana!

Potraje li ovo još malo, Srbija će nam biti prepuna crkava i krstova, pa će sa visine ličiti na groblje i zemlju bez ljudi.


Ateisti za sekularno društvo

Pokret za prosvećeno društvo

Komentarišite na forumu.