YouTube-kanal „Pokret za prosvećeno društvo“
Fejsbuk stranica „Pokret za prosvećeno društvo“

Saopštenja3. april 2015.

SVE VIŠE KRSTOVA, SVE MANJE LJUDI

U jeku budžetske štednje, u toku opravdanog štrajka nastavnika, usred Ustavom proklamovane sekularne Srbije, u Valjevu se diže krst od zajedničkog novca vernika i nevernika!

Nakon što je u opštem siromaštvu povećala budžetska izdvajanja za crkve, naša država se ne libi upotrebe policije i vojske – koje takođe plaćaju poreski obveznici – da bi postavila krst kao izraz „opšte ljubavi našeg naroda i države i crkve“, kako reče valjevski episkop Milutin. Da apsurd bude veći, krst je izrađen o trošku javnog preduzeća Rudarski basen „Kolubara“ iz sistema Elektroprivreda Srbije, koje svojom neprikladnom donacijom dodatno opterećuje cenu energenata, ne obazirući se na nemaštinu u kojoj žive građani.

Podsećamo Milorada Grčića, direktora RB „Kolubara“, da se nalazi na čelu javnog, a ne privatnog preduzeća, koje nema misiju postavljanja obeležja „pravoslavlja i srpstva“, nego obavezu da se odgovorno odnosi prema imovini svih građana Srbije.

Podsećamo i Vladu Republike Srbije da su je građani obavezali na zaštitu Ustava Republike Srbije, koji članom 11. propisuje razdvojenost crkve i države. Pozivamo Vladu da barem deo budžetskog novca predviđenog za crkve i verske potrebe usmeri u obrazovanje, a da mere štednje primeni i na bahate direktore preduzeća koja su joj poverena na upravljanje.

Dobar ukus i oskudica nas obavezuju da prekinemo sa podizanjem krstača po gradovima Srbije koja, gledano iz visine, sve više liči na groblje i zemlju bez ljudi.


Ateisti za sekularno društvo

Pokret za prosvećeno društvo

Komentarišite na forumu.