YouTube-kanal „Pokret za prosvećeno društvo“
Fejsbuk stranica „Pokret za prosvećeno društvo“

Saopštenja

8. januar 2015.

PROTEST ZBOG BOŽIČNE PORUKE PREDSEDNIKA TOMISLAVA NIKOLIĆA

Čestitamo pravoslavnima Božić i protestujemo zbog nedopustive zloupotrebe ovog hrišćanskog praznika, kršenja Ustava Republike Srbije i obesmišljavanja funkcije predsednika Republike Srbije.

Povodom Božića, predsednik Nikolić je uneo ritualno drvo – badnjak u javnu zgradu sekularne Republike Srbije i organizovao verski obred koji je izvelo svešteno lice. Potom, predsednik Nikolić je uputio poruku građanima Srbije u kojoj je, kao predstavnik svetovne vlasti, zagovarao religiozni pogled na svet, dajući prednost onima koji veruju u boga nad onima koji ne veruju: „Želim vam da u Boga verujete kao što verujete u sebe, jer ako ne verujete u sebe ni Bog vam ne može pomoći, a ako ne verujete u Boga ni sebi ne možete pomoći.“

Podsećamo predsednika Nikolića da svojom funkcijom predstavlja sve građane Republike Srbije – verujuće i neverujuće, pravoslavne i nepravoslavne – kojima država pripada po članu 1. Ustava Republike Srbije. Predsednik ne sme da ističe jednu grupu građana u odnosu na drugu, niti da ih vrednuje po bilo kom osnovu. Njegova dužnost je da podjednako poštuje opredeljenje svih građana čija je jednakost u pravima i slobodama zaštićena od diskriminacije članom 21. Ustava.

Predsednik svetovne države ne treba da šalje Božićnu poslanicu niti da drži propovedi, nego da to prepusti predstavnicima crkava. Od predsednika Tomislava Nikolića se očekuje uzdržana čestitka sa dobrim željama onima koji slave, bez obzira na veroispovest građanina Tomislava Nikolića.

Svetovni karakter Republike Srbije, odvojenost crkve i države, kao i ravnopravnost crkava i verskih zajednica ustanovljeni su članovima 11. i 44. Ustava, te se verski rituali ne mogu izvoditi u sedištu svetovne vlasti. Predsednik Tomislav Nikolić mora da štiti Ustav, a ne da ga izvrgava ruglu spajajući ono što Ustav odvaja ili ugrožavajući one koje Ustav štiti.

Uveravamo gospodina Nikolića da su mnogi među građanima Srbije odista u stanju da se staraju o sebi i bez božanske pomoći, a mi smo spremni da mu to dokažemo i u ličnom susretu.

Pozivamo ostale predstavnike građana u državnim organima da odbrane Ustavom zagarantovani poredak Republike od javnog službenika očigledno nedoraslog funkciji koju obavlja.

Ateisti za sekularno društvo

Pokret za prosvećeno društvo