YouTube-kanal „Pokret za prosvećeno društvo“
Fejsbuk stranica „Pokret za prosvećeno društvo“

Mi u medijima

20. oktobar 2015.

22. oktobar

DAN PROSVEĆENOSTI

Obraćamo se javnosti Republike Srbije sa inicijativom da se 22. oktobar proglasi Danom prosvećenosti u spomen na dan kad je monah Dositej, rođen kao Dimitrije Obradović, napustio fruškogorski manastir Hopovo i otišao na putovanje po Evropi. To se zbilo 2. novembra po julijanskom, odnosno 22. oktobra 1760. godine po gregorijanskom kalendaru.

Šest vekova pre toga, po legendi, Rastko Nemanjić beži sa očevog dvora u svetogorski manastir i postaje monah Sava.

Kao što je beg u manastir krajem 12. veka obeležio staro doba naše prošlosti, tako je i beg iz manastira u 18. veku označio početak modernog doba. Simbolički, Dositejevo putovanje uvodi nas u epohu prosvećenosti, pozivajući nas na učenje, širenje vidika, kritičko mišljenje i opšte oslobađanje ljudskog duha.

Ako se u Srbiji 27. januara slavi beg u manastir kao Dan duhovnosti u spomen na pretke, onda je naša obaveza prema potomcima da beg iz manastira slavimo kao Dan prosvećenosti.

Kao prvi i najznačajniji novovekovni prosvetitelj, prvi ministar prosvete i osnivač prve moderne škole u Srbiji, Dositej Obradović zaslužuje da označi prekretnicu naše kulturne istorije, izražavajući naše opredeljenje za civilizacijske vrednosti na kojima počiva i moderna Evropa.

Pozivamo sve škole, ostale prosvetne ustanove i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da obeleže ovaj značajni datum.


Pokret za prosvećeno društvo


STATUS: NEOBJAVLJENO