YouTube-kanal „Pokret za prosvećeno društvo“
Fejsbuk stranica „Pokret za prosvećeno društvo“

Mi u medijima

15. oktobar 2015.

SAOPŠTENJE POVODOM SASTANKA PREMIJERA VUČIĆA I PATRIJARHA IRINEJA

Povodom vesti o sastanku premijera Vučića i patrijarha Irineja (LINK), Ateisti za sekularno društvo izdaju sledeće saopštenje:

Grupa „Ateisti za sekularno društvo“ u okviru Pokreta za prosvećeno društvo smatra da je današnji sastanak predsednika Vlade Srbije i njegovih saradnika s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve, na kome su bila razmatrana pitanja iz oblasti državne politike, suprotan načelima Ustava, kojim se garantuje svetovnost države, i to, pre svega, članu 11, koji kaže da su crkve i verske zajednice odvojene od države.

Odluka premijera da se, kao predstavnik izvršne vlasti, konsultuje s verskim poglavarom jedne od priznatih crkava u našoj zemlji, direktno govori o potencijalnom uticaju ove verske organizacije na politiku Vlade Srbije, što ne samo da je protivno najvišem pravnom aktu, već može izazvati i velike probleme među građanima različitih verskih opredeljenja, kao i među onima koji sebe smatraju ateistima.

Pozivamo premijera da svoje odluke donosi samostalno, na osnovu ovlašćenja koje je dobio izborom u Skupštini Srbije, a da odnose s verskim zajednicama stavi u okvir onih pitanja koja su neposredno u vezi s tim organizacijama.

Ateisti za sekularno društvo

Pokret za prosvećeno društvo