YouTube-kanal „Pokret za prosvećeno društvo“
Fejsbuk stranica „Pokret za prosvećeno društvo“

Mi u medijima

7. jul 2015.

SAOPŠTENJE POVODOM SUSRETA IRINEJA I GORANA VESIĆA

Povodom vesti o susretu patrijarha Irineja i gradskog menadžera Gorana Vesića (LINK), Pokret za prosvećeno društvo izdaje sledeće saopštenje:


Još jednom je vlast grada Beograda pokazala da nema nameru da poštuje Ustav Republike Srbije i jasno nam stavila do znanja da je sekularnost samo mrtvo slovo na papiru, kao i da je SPC važan saigrač u politikantskim igrama državnih činovnika.

Nakon Upravnog odbora RRA i Etičke komisije Kliničkog centra, došao je red na još jednu poziciju za sveznajuće popove – mesto u Upravnom odboru Fondacije za mlade talente. Postavljamo pitanje – kakva je stručnost pravoslavnih popova u odabiru budućih stipendista?

Hoće li se, možda, birati talenti u pravoslavnosti?

Da ironija bude veća, na istom sastanku razgovaralo se o još jednom poklanjanju zemljišta Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i drugim olakšicama. Možda su se gradski i oni drugi oci mogli setiti da je zemljište bolje nameniti za izgradnju kakve škole, obdaništa, biblioteke, ili, pak, smeštaja za one iste talente o kojima toliko brinu? Možda su mogli izostaviti oslobađanje od taksi i poreza, kako bi ti isti talenti mogli otputovati na takmičenja sa kojih se vraćaju s medaljama, ili barem sprečiti situacije u kojima moraju da mole za polovne patike.

Ovaj defile teokratije, završen je najavom programa Grada Beograda namenjenom očuvanju nacionalnog identiteta dece iz okolnih država, i to obilaženjem verskih objekata. Nije jasno da li gospodin Vesić ne razlikuje veroispovest od nacionalnosti, ali je sasvim sigurno da ne zna kako se obavlja funkcija gradskog službenika jedne sekularne države.


Pokret za prosvećeno društvo

Ateisti za sekularno društvo


STATUS: NEOBJAVLJENO