YouTube-kanal „Pokret za prosvećeno društvo“
Fejsbuk stranica „Pokret za prosvećeno društvo“

BlogMiodrag Ribić

BITI ATEISTA

ATEISTA I NJEGOVA DOGMA

Ateisti ne veruju u boga.

Ova činjenica može biti iznenađujuđe nevažna u mnogim situacijama, u kojima ateista nastupa kao istorijski, socijalno i psihološki uslovljeno biće. Stepen zavisnosti ateiste od okruženja može biti žalosno bitniji od zavisnosti vernika u odnosu na konfesionalnu dogmu.

Priroda je ateistička protivteža bogu kao tvorcu. Ako naspram religije stoji nauka, naučna istina ostvaruje korelaciju s religijskom dogmom.

Ako teista veruje u postojanje boga... (Ceo tekst)Petar Mitrović

NAČELO SVETOVNOSTI U REPUBLICI SRBIJI PREMA USTAVU IZ 2006.

Načelo svetovnosti u Republici Srbiji svoje poreklo vezuje za dolazak Komunističke partije Jugoslavije na vlast, nakon završetka Drugog svetskog rata. Tada nastaje druga jugoslovenska država i tokom tog perioda u Srbiji je bilo doneto tri ustava. Sva tri ustava su proklamovala odvojenost države i crkve, vera je shvatana kao privatna stvar pojedinca, ali su takođe ostavljali mogućnost da država materijalno pomaže verske zajednice. Gotovo istovetne ideje bile su sadržane u Ustavu iz 1990, budući da on ne donosi novine i ovom pitanju posvećuje malo pažnje. Pod važenjem ovog ustava, 20. aprila 2006, donet je Zakon o crkvama i verskim zajednicama (dalje u tekstu: ZCVZ), koji je i danas na snazi, i time je popunjena pravna praznina... (Ceo tekst)

Miodrag Ribić i Aleksandar Milojkov u radio-emisiji „Povišen ton“ Beograda 202


Tribina u Kraljevu, 29.7.2015:
„Sekularnost u Ustavu, teokratija u praksi“


Prijatelji sajta:

Umnjak

Matematički forum „Matemanija“

Matematički forum „Matemanija“